Οι μετρήσεις που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του έργου SmartOliveGrove έχουν τόσο πρακτική όσο και επιστημονική σημασία: Πρακτική γιατί συμβάλλουν στην διαμόρφωση των υπηρεσιών και συμβουλών ευφυούς γεωργίας που παρέχονται στο πλαίσιο του έργου, και επιστημονική, γιατί αποτελούν τη βάση της μεθοδολογίας για την ανάπτυξη των επιστημονικών μοντέλων για την άρδευση, τη λίπανση και τη φυτοπροστασία της καλλιέργειας της ελιάς, στα οποία βασίζονται οι υπηρεσίες ευφυούς γεωργίας.

Οι ερευνητές Άγγελος Πατάκας, Ευθύμιος Κόκκοτος και Αναστάσιος Ζώτος του Πανεπιστημίου Πατρών, ενός από τους φορείς του έργου SmartOliveGrove, δημοσίευσαν πρόσφατα επιστημονική εργασία στο Special Issue “Mediterranean Olive Trees and Olive Oil under Climate Change” του έγκριτου περιοδικού agronomy MDPI με αντικείμενο την εκτίμηση της υδατικής καταπόνησης σε διαφορετικούς ελαιώνες μέσω κατάλληλων δεικτών.

Η δημοσίευση αναφέρεται στην καλλιέργεια ελιάς και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ως προς τη διαθεσιμότητα νερού λόγω της κλιματικής αλλαγής. αναδεικνύοντας την ανάγκη μιας αποτελεσματικής στρατηγικής άρδευσης. Χρησιμοποιώντας επιστημονικές μεθόδους του Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (UN FAO), μεθοδολογία αναφοράς και μετρήσεις από ελαιώνες στην περιοχή Σταμνά Αιτωλοακαρνανίας, οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η συγκεκριμένη μεθοδολογία δεν μπορεί να διαχωρίσει τις διαφορές μεταξύ διαφορετικών ποικιλιών, οι οποίες οφείλονται κυρίως στην ηλικία των ελαιόδεντρων και το σύστημα άρδευσης που χρησιμοποιείται σε κάθε ελαιώνα.

Η δημοσίευση είναι ελεύθερα διαθέσιμη (Open Access) στην ιστοσελίδα του επιστημονικού περιοδικού agronomy MDPI.