Οι επιτραπέζιες ελιές είναι γνωστό ότι αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο της ελληνικής και μεσογειακής διατροφής. Όμως, τα τελευταία χρόνια σύγχρονες έρευνες έρχονται και αναδεικνύουν τα σημαντικά οφέλη που προσφέρει η κατανάλωσή τους στην ανθρώπινη υγεία.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα το δείγμα επιτραπέζιων ελιών Καλαμών που εξετάστηκε από ομάδα Ελλήνων ερευνητών και επιστημόνων του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, σε συνεργασία με το 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών.

Σε αυτή την κλινική μελέτη συμμετείχαν εθελοντικά είκοσι υγιή άτομα, ηλικίας 22 – 65 ετών, και που για εξήντα ημέρες «έβαλαν» στη διατροφή τους τις επιτραπέζιες Ελιές Καλαμών. Σημειώνεται ότι σε όλο το διάστημα της έρευνας, κανείς από τους συμμετέχοντες δεν λάμβανε κάποια φαρμακευτική αγωγή.

Η ομάδα ερευνητών ανακοίνωσε και τα αποτελέσματα της πλέον πρόσφατης κλινικής μελέτης πάνω στα οφέλη του καρπού της ελιάς στην ανθρώπινη υγεία, και συγκεκριμένα στο λιπιδαιμικό προφίλ και στα συμπτώματα των καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Τα αποτέλεσμα αυτής της έρευνας ήταν θεαματικά, καθώς σε αυτούς τους υγιείς εθελοντές παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση της HDL (καλή χοληστερόλη) και του λόγου της ολικής προς την LDL χοληστερόλης (κακή χοληστερόλη). Επίσης, παρατηρήθηκε σημαντική μείωση στον λόγο της ολικής προς την HDL χοληστερόλη και στον λόγο LDL/HDL στο 95% της στατιστικής αντιστοιχίας.

Η επιστημονική ομάδα οποία αποτελείται μεταξύ άλλων από τον δρ. Μαγιάτη Προκόπη, τη δρ. Μέλλιου Ελένη, την ερευνητική τους ομάδα καθώς και τη δρ. Μάρθα Σπυριδούλα Κατσαρού.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στον σύνδεσμο που ακολουθεί: https://bit.ly/2zBg9Hy

Πηγή skai.gr